translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

@isset($links->become_member) Lid worden @endisset Mail: info@cranendonckactief.nl

Begroting 2025: Wat wil Cranendonck Actief!

Algemene beschouwingen begroting 2025

Onze fractievoorzitter (Koen van Laarhoven) aan het woord:

Vanaf 2026 krijgen we als gemeente fors minder geld uit ‘Den Haag’. Dit heeft invloed op de uitgaven van Cranendonck. De begroting 2025 is opgesteld met deze gegevens in het achterhoofd.

Verstandig financieel beleid en investeren in gemeenschapshuizen

Zoals altijd wil Cranendonck Actief! een verstandig financieel beleid, waarbij wordt geïnvesteerd in en voor onze inwoners. Zo ook in gemeenschapshuizen, maar wel op een verstandige manier, geen blanco cheque. Want een gemeenschapshuis is meer dan een gebouw. Het is een plek van en voor het dorp met allerlei sociale functies. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar verenigingen thuis zijn. Met de komende druk van vergrijzing en teruglopende financiële middelen is het gemeenschapshuis ook een plek waar zogenaamde ‘voorliggende voorzieningen’ kunnen plaatsvinden. Zoals groepsgewijze activiteiten ter ondersteuning van kwetsbaar wordende ouderen.

We nemen op korte termijn een definitief besluit over investeringen in de gemeenschapshuizen van Dorplein en Gastel. En ook in Maarheeze en Schoot zijn mooie ontwikkelingen gaande die de komende jaren om budget vragen. Om de kosten hiervan nu en in de toekomst te kunnen dragen wordt voorgesteld om de OZB iets te verhogen. Daar tegenover staat dat er geen verhoging volgt van de riool- en afvalstoffenheffing. Het grote verschil: OZB-opbrengst is door de gemeenteraad vrij te besteden. Geld uit de riool- en afvalstoffenheffing is enkel te besteden aan specifieke doelen. Door deze constructie wordt de stijging van de woonlasten beperkt, maar is er wel extra geld om tegemoet te komen aan de wensen van de inwoners uit de kernen. En we lopen vooruit op mogelijk kabinetsbeleid, waar de verhoging van de OZB aan banden wordt gelegd. Al zijn we in Cranendonck hier altijd heel bewust mee omgegaan, zoals het hoort.

Onderzoeken om te onderzoeken

We worden om de oren geslagen met onderzoeken. En hier is nooit de vraag: zijn er wel mensen die dit kunnen uitvoeren? Nou… die zijn er wel. In deze sector is geen personeelsgebrek. We moeten ons telkens de vraag stellen: wat onderzoeken we, waarom doen we dat en voor wie is het een meerwaarde. Want is elk onderzoek echt nodig, of komen we er met ons gezond boerenverstand ook?
We dienen een motie in om hier paal en perk aan te stellen. Tijd en geld dat overblijft, kunnen we beter besteden.

Sociaal makelaars

De sociaal makelaar is inmiddels een vaste waarde in onze kernen en heeft een belangrijke rol als vertrouwenspersoon die achter de voordeur komt. Belangrijk in het signaleren van problemen zoals eenzaamheid, armoede en belangrijk bij het onderling in contact brengen van mensen en het doorverwijzen naar de juiste instantie. Wij willen dat hun positie blijvend wordt versterkt. Dit vast als voorproefje voor besluiten die in 2025 genomen moeten worden.

Jeugd

In de regiovisie voor de jeugd staat uitdrukkelijk benoemd dat preventie van armoede belangrijk is in het voorkomen van jeugdzorg. In het raadsprogramma is preventie ook een belangrijk onderdeel. Bestaanszekerheid was de afgelopen landelijke verkiezingen ook een groot thema. Wij vinden het belangrijk dat de aanpak van armoede zich mede hierop richt. We dienen hiervoor een motie in, specifiek gericht op kinderen en jeugd. Zij kunnen aan de situatie vaak helemaal niets doen.

Wonen

In Maarheeze gaat gebouwd worden aan de wijk ‘De Waterbrink’, en op dit moment zijn er nog enkele woningbouwplannen in procedure (o.a. Boschakkers 2, De Valk in Soerendonk en een aantal kleinere plannen), welke in 2025 naar de raad komen ter goedkeuring. Maar we komen nog veel woningen te kort. Om de woningbouwontwikkeling op gang te houden, roepen we op om te blijven zoeken naar geschikte woningbouwlocaties.

Gemeentelijke organisatie

Nog niet alles gaat goed, maar we horen steeds vaker ook positieve geluiden over de gemeente. Punt van aandacht blijft: er zijn voor onze inwoners. Zorg dat ze terecht kunnen, zorg dat ze worden teruggebeld. Maak duidelijk hoe ze makkelijk in contact komen met de gemeente, zoals het meldingenformulier op de website. We willen blijven zien dat inwoners kunnen vertrouwen op ‘de gemeente’. Waar wij als raad ook een belangrijk onderdeel van zijn.

Toekomst Cranendonck

Onlangs hebben we de strategische visie vastgesteld. Hierin hebben we bepaald welke richting we in willen met Cranendonck, zonder al meteen definitieve keuzes te maken. Waarbij we kiezen om niet stil te zitten en afwachten, maar actief mee te doen en samen te werken in dé groeiregio van Nederland, met heel veel kansen voor Cranendonck. Zouden we stil blijven en alles afhouden, dan worden we aan alle kanten keihard ingehaald (kijk naar de interesse van Weert in de Brainportregio) en worden wij de krimpgemeente met stilstand. In deze begroting stellen we budget beschikbaar voor onderzoek onder onze inwoners over de toekomstige groei van onze gemeente. Met die uitkomsten gaan we de regio in. Waarbij wij hopen dat Cranendonck vooruit denkt en kiest voor groei, voor meedoen. Belangrijk voor in stand houden onze voorzieningen, een actief verenigingsleven, behoud en uitbreiding sportvoorzieningen, maar ook winkels en horeca.

Kortom voor een levendige toekomst voor ons Cranendonck.

content-image content-image content-image

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Instagram Twitter