translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

@isset($links->become_member) Lid worden @endisset Mail: info@cranendonckactief.nl

Gedoe rond Harlekyn houdt aan

Nog steeds geen duidelijkheid over toekomst van dit bloeiende jongerencentrum

Eind december 2020 kreeg de gemeenteraad de mededeling dat de gemeente een drietal panden had verkocht aan een lokale vastgoedondernemer. In een van die panden zit jongerencentrum Harlekyn. En Harlekyn is al decennia lang van grote waarde voor Maarheeze.

In de aanloop naar dit besluit hadden wij al kritische vragen gesteld. De gemeente verkoopt toch ook niet de panden van de Borgh of de Smeltkroes en waarom dan wel het pand waar Harlekyn in zit? Toch hield wethouder Kuppens voet bij stuk.

De gemeente zou alle kosten betalen. De nieuwe eigenaar wilde meer huur ontvangen en er waren extra investeringen nodig om het jongerencentrum af te scheiden van de rest van het gebouw aan de Hoge Weg. Het bestuur van Harlekyn werkte hier aan mee en niets leek de verdere toekomst van Harlekyn in het bestaande pand in de weg te staan.

Toch duurde en duurde het maar.

Op nieuwe vragen van Cranendonck Actief! bleek dat er op het moment van verkoop nog steeds geen definitieve afspraken waren gemaakt tussen de nieuwe eigenaar, de gemeente en Harlekyn. Aanvankelijk sprak het college sussende woorden: de koper en Harlekyn waren in goed overleg met elkaar en daar zouden partijen zeker uit komen. Maar nu, ruim een jaar na de verkoop, liggen er nog steeds geen afspraken vast over de hoogte van de huur, de huurperiode en de investeringen die gedaan moeten worden.

impression image

Wat is er aan de hand?

De nieuwe eigenaar wil nog maar voor maximaal 10 jaar verhuren aan Harlekyn en wil de huur uiterlijk 31-12-2029 eenzijdig op kunnen zeggen. Harlekyn zelf is heel tevreden over het pand en de plek waar ze al meer dan 40 jaar zitten. Natuurlijk, niemand kan in de toekomst kijken, maar nu al meewerken aan een huuropzegging over 10 jaar, dat wil het bestuur niet.

En de gemeente heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. Want in de wet ligt vast dat bij de verkoop van een pand de bestaande afspraken met een zittende huurder gerespecteerd dienen te worden: koop breekt geen huur! oftewel: de koper moet gewoon het bestaande huurcontract van Harlekyn overnemen.

Of zijn er informeel andere afspraken gemaakt tussen college en koper? Waar komt ineens die termijn van 10 jaar vandaan? Waarom steunt het college de koper in zijn pogingen aan Harlekyn een nieuw en duurder huurcontract op te leggen? Terecht dat Harlekyn zijn handtekening nog niet heeft gezet, daarom duurt dit gehannes al bijna twee jaar.

Oplossing

De oplossing is simpel: de koper moet het bestaande huurcontract tussen gemeente en Harlekyn gewoon overnemen. De gemeente en de koper konden weten dat de wet zo in elkaar zit. En de gemeente heeft een grote fout gemaakt door het pand te verkopen zonder sluitende afspraken te maken over de verhuur. Nu heeft de gemeente geen middel meer in handen om de nieuwe eigenaar tot een redelijke opstelling te dwingen.

Cranendonck Actief! heeft over deze zaak meerdere keren vragen gesteld. Steeds krijgen we kleine stukjes informatie. Maar niet alles. In de raadsvergadering van 8 februari zullen wij het college vragen volledige openheid van zaken te geven. Zo niet, dat gaan wij een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om alle informatie boven tafel te krijgen. Dat zou toch niet nodig moeten zijn... 

DIT KAN BETER EN DIT MOET BETER.

Koen van Laarhoven en Karel Boonen

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Instagram Twitter