translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

@isset($links->become_member) Lid worden @endisset Mail: info@cranendonckactief.nl

Herindeling in slow-motion?


Voor het zoveelste jaar op rij werd er tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer door de A2-samenwerking (Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende) extra geld gevraagd: bijna 3 ton voor 2021 en bijna 90.000 euro voor de jaren daarna. En weer werd er beloofd dat deze kosten later terugverdiend zouden worden. Terwijl van de oude belofte van voormalig burgemeester Marga Vermue dat de A2-samenwerking zeker een miljoen euro zou opleveren aan besparingen, ook al weinig terecht is gekomen.

Afgelopen week ging een meerderheid van de gemeenteraad van Cranendonck met deze voorstellen akkoord. Kort geleden was de voltallige gemeenteraad nog heel kritisch over de extra kosten van allerlei samenwerkingen, zoals de veiligheidsregio, omgevingsdienst en de GGD. De kosten nemen alsmaar toe en er wordt niet serieus gekeken naar besparingsmogelijkheden. Dit kon zo niet langer, aldus de raad. Dat signaal was prima en vindt in de regio ook steeds meer aanhang (nog niet genoeg, maar het begin is gemaakt).

Over de A2-samenwerking was de coalitie echter opvallend mild. Ook een stuk milder dan de gemeenteraden van Valkenswaard en Heeze-Leende, die nog vonden dat ook de A2-samenwerking in onzekere tijden van Corona de tering naar de nering moet zetten, net als de gemeenten zelf. Twee amendementen om de A2-samenwerking financieel meer aan banden te leggen van Cranendonck Actief! werden echter alleen gesteund door Elan.

Ook opvallend waren een paar opmerkingen die tijdens de vergadering werden gemaakt. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Is één organisatie niet veel efficiënter dan vier?’ Of: ‘Stel wij zijn één gemeente van pakweg 65.000 inwoners, krijgen we dan niet veel meer geld van het Rijk dan als we allemaal apart blijven?’ Dat verwijst naar het feit dat het gemeentefonds relatief meer geld toerekent aan grotere dan aan kleinere gemeenten.

Met andere woorden, worden hier niet telkens kleine stapjes gezet richting herindeling: steeds meer geld naar de A2-samenwerking en de voordelen benadrukken van wanneer je één grotere gemeente bent. En wat zijn de volgende stapjes? Worden we hier een herindeling ingerommeld, in slow-motion?
Cranendonck Actief! is hier heel duidelijk in: eerst alle voor- en nadelen zo objectief mogelijk op een rij zetten en daarna aan de inwoners van Cranendonck vragen of er wel of geen herindeling moet komen. Bijvoorbeeld via een bindend lokaal referendum. Misschien zijn de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 wel een mooi moment om zo’n referendum te organiseren.

Wij zijn benieuwd wat u als inwoner hiervan vindt. Stuur gerust een mail naar info@cranendonckactief.nl

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Instagram Twitter