translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

@isset($links->become_member) Lid worden @endisset Mail: info@cranendonckactief.nl

Illegaal, maar het mag toch!

Raad geeft hiermee verkeerd signaal

Als je in Cranendonck willens en wetens de wet overtreedt, kun je toch rekenen op een coulante houding van de gemeente. Dit, naar ons idee, volstrekt verkeerde signaal gaf de gemeenteraad afgelopen week af, vooral aan de inwoners van het buitengebied.

Als je je boerderij hebt verkocht maar zelf in de bijbehorende woning bent blijven wonen, als je je bedrijf en je woning aan twee verschillende partijen hebt verkocht, omdat dat meer geld opbrengt, als je dus bewust een illegale situatie hebt gerecreëerd terwijl je weet dat dit alles niet mag volgens het bestemmingsplan, maak je in Cranendonck nog kans onder een soort ‘generaal pardon’ te vallen.

Een gemeenteraad stelt regels (bv een bestemmingsplan) die gelden voor alle burgers en Burgemeester en Wethouders zijn aangesteld om die regels uit te voeren en te handhaven (‘de wet te houden’) en daarbij zijn alle burgers gelijk. Niet in Cranendonck, kennelijk.
Er vinden in het buitengebied veel veranderingen plaats en ook wij vinden dat een gemeente daar met maatwerk en enige creativiteit aan moet meewerken om het buitengebied vitaal en leefbaar te houden. Maar er is ook een grens.
Zelfs het ZLTO, de belangenorganisatie van boeren vond dat Cranendonck met zijn generaal pardon te ver ging. Daarmee beloon je mensen die de wet hebben overtreden; dat is echt de omgekeerde wereld, aldus het ZLTO in een brief aan de gemeenteraad.

Daarom hebben wij om een hoofdelijke stemming over dit onderwerp verzocht. Zodat elk raadslid bewust en openlijk zijn of haar eigen keuze moet maken en zich niet kan verschuilen achter fractiediscipline.
De uitslag was teleurstellend: 17 van de 19 raadsleden in Cranendonck vinden het prima om inwoners die bewust een illegale situatie hebben gecreëerd in het buitengebied een handje te helpen. Ook ons voorstel om in elk geval geen nieuwe situaties meer te laten ontstaan, werd door diezelfde 17 raadsleden afgewezen.

Er is een troost: elk voorstel tot legalisatie komt apart terug in de raad. Dus er is nog tijd om tot inkeer te komen.

Karel Boonen en Koen van Laarhoven

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Instagram Twitter