translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

@isset($links->become_member) Lid worden @endisset Mail: info@cranendonckactief.nl

Wethouder voert motie niet uit zoals bedoeld

De achterkamertjes van Cranendonck bestaan nog steeds

Eind november nam de gemeenteraad van Cranendonck unaniem een stevig standpunt in: met onmiddellijke ingang mogen nieuwe pachters van gemeentegrond (in totaal 69 hectare) geen round-up meer gebruiken bij het bewerken van de grond. Het initiatief daartoe kwam van Cranendonck Actief!

Elk jaar zien we in het voorjaar veel landbouwgrond verkleuren door het gebruik van het uiterst giftige round-up. De lobby vanuit de landbouw heeft tot nu een landelijk verbod weten tegen te houden. Maar sinds kort is het mogelijk dat de gemeente als eigenaar van landbouwgrond bij verpachting van de grond het gebruik van round-up kan verbieden. Een belangrijk signaal. Elke bijdrage aan een beter milieu en gezondheid van de mens, telt.

Maar wat schetst onze verbazing. Nadat de raad een unanieme motie om round-up op pachtgronden te verbieden heeft aangenomen, gaat wethouder Kuppens (CDA) andere onderdelen van het pachtbeleid aanpassen: nu een landbouwer geen round-up meer mag gebruiken hoeft hij op andere punten minder duurzaam te zijn. De winst voor het milieu wordt door de wethouder gewoon weer weggeven.

Vervolgens presenteren de wethouder en het college deze uitkomst als voldongen feit. Geen overleg met de raad (‘wat vinden jullie ervan als we jullie motie wat anders uitvoeren?’), direct plaatsing in het HAC en de inschrijvingen voor de nieuwe pachtronde zijn al geopend! Een voortvarendheid die wij op andere terreinen zo ontzettend hebben gemist bij dit college, de afgelopen jaren. Is dit nu een resultaat van anders besturen?

Wij hebben nog een mail gestuurd naar onze collega-raadsleden en commissieleden. Vinden jullie deze gang van zaken normaal? Of zijn we nu de enigen die een hekel hebben aan de achterkamertjes in Cranendonck? De reacties waren veelzeggend: slechts één raadslid reageerde en hij vond het eigenlijk wel prima zo…

Dit kan beter. Dit MOET beter. 
Steun ons op 16 maart en stem Cranendonck Actief! 

Koen van Laarhoven
Karel Boonen

content-image content-image content-image

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Instagram Twitter