translations.contactInfo
Wolfswinkel 9a
6021 ED Budel

+31 (0)6 -12259064
info@cranendonckactief.nl

Postadres

Terug naar overzicht

Zonneparken en burgerparticipatie in Cranendonck, hoe zit dat?

In korte tijd alle beschikbare ruimte volgepland

Ruim een jaar geleden hebben we de ‘visie zonneparken’ vastgesteld. Hierin staat dat er, naast het bestaande zonnepark in Budel Dorplein, ruimte is om t/m 2024 maximaal 83 hectare zonneparken te ontwikkelen in Cranendonck. Zonneparken zijn nodig om de duurzaamheidsambities te halen. Het plan kon dan ook op onze instemming rekenen, ondanks dat ons verzoek om geen productieve landbouwgrond te gaan gebruiken het niet haalde.

Cranendonck heeft het burgerinitiatief tot speerpunt verheven en juicht alle vormen van burgerparticipatie toe. Wij ook en zijn benieuwd hoe dat vorm heeft gekregen in dit project. Nou, niet dus. Ergens buiten ons zicht hebben gemeente en projectontwikkelaars, samen met enkele geselecteerde landeigenaren, in een jaar tijd bijna het gehele project (82 hectare, bruto of netto grondoppervlakte wordt nog betwist) al ingevuld met plannen die voor vaststelling van de visie al bekend waren. Hebben ook andere partijen en landeigenaren een kans gehad om deel te nemen? Het lijkt er niet op. Past het binnen de visie zonneparken? Zo te zien niet of niet helemaal. Veel wordt gepland op productieve landbouwgrond. Stel dat die gewenste parken er komen. Wie ruimt ze dan over 25 jaar weer op en wie draagt de kosten? Worden hier garanties voor gegeven? Wij hebben ze nog niet gezien. En hoe zit het met lokale deelneming in projecten. Bij één van de projecten komt een coöperatie uit Veenendaal naar voren. Waarom? Klinkt niet echt lokaal.

Kortom, nog veel vragen waar we graag een helder antwoord op willen hebben. Gezien de snelheid van de ontwikkelingen willen we niet afwachten tot het een keer op de agenda komt van de gemeenteraad. Daarom hebben we er voor gekozen om alvast vragen te stellen aan Burgemeester en Wethouders. We zijn benieuwd of de vragen met dezelfde snelheid worden beantwoord als de ontwikkelingen op het gebied van zonneparken zijn.

We zijn voor zonneparken, die onderdeel zijn van de weg naar een beter klimaat en een gezondere wereld. Als we allemaal (overheid, bedrijven, agrariërs en burgers), ons steentje bijdragen, dan gaat dat lukken. Maar in Cranendonck wel volgens de spelregels zoals we die hier samen over hebben afgesproken.

Maakt u zich ook zorgen over gemeentelijke projecten of zit u met vragen? U kunt altijd bij ons terecht.


Koen van Laarhoven
Karel Boonen

Meer informatie over ons?

Neem contact met ons op!

Contact opnemen
Vragen? Neem contact op met ons! +31 (0)6 -12259064 Of via social media Facebook Twitter